30777079 10209216117240257 1107281464 nСценске игре у Шиду

Након данашњих представа,и представа које смо одгледали претходних дана,наша педагогица Живка Комленац је рекла васпитачима да је све ово лепота и слављење онога што се ради у вртићу,видљиво и за родитеље и за град,односно за села.Видели смо различите концепте и приступе а све је проистекло из процеса из којег су деца могла да уче.Живка је колегиницима,на свему ономе што је досада видела,честитала на дивно направљеном послу. Оно што је истакла као важно је да су колегинице децу стављале испред садржаја,испред сцене,све што су урадиле,све је рађено у интересу детета. Кроз сценске игре се развијају сви аспекти дечијег развоја,не постоји област која није обухваћена. Ово је једна интеграција садржаја и холистички приступ учења. Сви учимо на овај начин.И деца,васпитачи и родитељи,читава једна заједница учења.Бавећи се сценским играма у групи,васпитачи подстиче дечје самопоштовање и самопоздање које јесу драгоцене животне добити које је добро да дете понесе из вртића. И данас смо се уверили да ових дана имамо прилику да гледамо ревију лепоте,учења и знања.

Организација данашњих сценских игара је била добра,опуштена. Конферансу је водила наша колегиница Јасмина Лалић на веома пријатан начин,обраћајући се свим присутним пред сваку представу најављујући децу и васпитаче.Она је публику на почетку Сценских игара упознала са тим да је ово четврти дан извођења дечјих представа,и да су Беркасово,Моровић и Ердевик били домаћини током прва три дана ове недеље а све у оквиру манифестације Дана вртића.

Први који су наступали били су наши другари из вртића"Чаролија" са представом "Чаролија". Представа је представила буђење животиња а осмислила су је деца припремно предшколске групе са васпитачицама Маријом Пањик и Стелом Славујевић. Васпитачице су одабрале музику,пуштале је деци и посматрале на који начин је они проигравају.Деца ове групе су,како каже васпитачица Марија,темпераментна и оваква музика им је веома пријала.У сарадњи са родитељима су направили маске,а прихватили су и све сугестије педагогице Живке Комленац.Васпитачице кажу да су понудиле и више животиња него што их је било на сцени како би деца имала могућност избора.Представа се спонтано развијала.Током припреме представе је било потешкоћа јер се група "расипала" због богиња које су владале у вртићу.Наступало је двадестдеветоро деце што када се гледа представа са оволиким бројем деце  увек наводи на размишљање како постићи да сва деца буду активна,укључена,слободна..Они су то успели,што је свакако за дивљење.

Маја Ивановић,колегиница из Адашеваца у Шиду се представила са својом групом са представом "Прича о сунцокрету" и очарала публику у сали. Аутор ове приче је Душица Бојовић.Колегинице су Мајину представу похвалиле са речима да је управо ова представа све што једно сценско представљање треба да садржи-поука,учење,текст..Сама Маја каже да су ову представу осмислили још у новембру када је она деци прочитала ову причу. Након тога су је проигравали и драматизовали.Деца су сама поделила улоге и све је настајало спонтано и кроз игру,зато она стално има утисак једноставности који прати ову сценску игру.Представа је настала од акционе приче до сценске игре.На сцени је све деловало као уметничка слика. На крају се појављује прелепа порука"Сунцокрет се захваљивао сунцу,води.." што је читава филозофија а цела представа велико искуство за децу.

Из вртића "Сунце" нам се представила припремно предшколска група и васпитачице Зорица Остојић и Данијела Видаковић.Са прелепим костимима,сценом и реквизитима одушевили су публику а све кроз представу "Мали Моцарт".Ова сценска игра настала је из пројекта "Музика је око нас"којом су се током године бавили у вртићу "Сунце".Кроз цео процес су имали велику подршку родитеља који су израдили музичке инструменте,помогли при избору костима..Цео овај процес је трајао око месец дана током којег су цртали Моцарта,компоновали,правили моцарт кугле,цртали Моцарта,правили клавир,уживали у Моцартовим нотама и научили о самом Моцарту.Васпитачице су са нама поделиле симпатичну анегдоту,разговор између два дечака:

"-Моцарт је живео 500 година.

-Аха,био је он добар човек" :)

Васпитачице су јако задовољне целим пројектом заокруженим сценском игром која је прозашла и повратним информацијама које су добиле од колега,родитеља и публике која је данас била у КОЦ-у Шид.Једина замерка једне од колегиница је што на крају нису биле подељене моцарт кугле. :)

Из вртића "Руски двор" дошла су нам деца са васпитачицом Драганом Продановић.Њихова представа се бавила једном од најчешћих тема деце у вртићу шта ћеш бити кад порастеш? Управо овако се њихова представа зове "Кад порастем бићу..." Представа је била колажног карактера који је лепота драмског израза.Једни су били у улози посматрача,други би глумили и сцена се стално мењала.Пред публиком се преображавала прича.Са сваком сценом имали смо јасноћу које је занимање у питању.Васпитачица каже да је деци ово прво представљање на овако великој сцени и да је ово свакако једно велико искуство и добит за њих.

 

Финансије